Ez a kezelés többnyire lágyszöveti sérülések esetén, plasztikai sebészetben használt. A PRP olyan saját vérből levett és lecentrifugált vérplazma, amely vérlemezkékben 2-8x dúsabb, mint a normál vér. A növekedési faktorokat és egyéb regenerációt elősegítő fehérjéket tartalmazó vérlemezke koncentrátumot a sérült területen alkalmazzuk. Állatorvosi vonatkozásban az úgynevezett biológiai kezelések (PRP/ACP, IRAP) még kezdeti stádiumban vannak, de bizonyos esetekben már sikeresen alkalmazzák őket.

A PRP kezelés is egyfajta regeneratív gyógymód, ami a test saját anyagát használja fel a gyógyításra, bizonyos modifikáció után. A kinyert és processzált test anyag (vér, stb.) vissza injektálásra kerül a sérülés helyére pl.  az ínba, szalagba stb.
Ez a regeneratív gyógymód az egyik legújabb és potenciálisan a hasznos terápiák közé tartozik, mely a lógyógyászatban az elmúlt évtizedben bevezetésre került. A vérlemezkék a keringő vérben található sejttípusok egyike a vörös és a fehérvérsejtek mellett. Gyakorlatilag a vérlemezkéknek nincs sejtmagjuk, így “sejttöredékeknek” is hívhatjuk őket. A vérlemezkék a többi vérsejthez hasonlóan a vörös csontvelőben képződnek. Fő szerepük a vérzés helyén a véralvadás, -a vérzés megállítása- ezért a vérlemezkék több nagyon fontos növekedési faktort tartalmaznak. Definíció szerint a PRP egy olyan vérplazma, amelyben a vérlemezkék koncentráltabban megtalálhatók, mint a normál érték.

PRP-t többféleképpen lehet előállítani, erre több állatorvos által elérhető metódus van jelen a piacon. Az összes eljárás lényege, hogy a sérült állatból vért veszünk, amiben a vérlemezkéket koncentráljuk centrifugálás vagy filtráció útján. A PRP előállítása során steril körülményeket biztosítani szükséges az adott előállító cég leírása szerint, megelőzve ezzel a növekedési faktorok korai eltűnését a vérlemezkékből.

Lovak esetén a PRP kezelés fő területei a különböző ér- és keringési problémák valamint sebek kezelése lehet. Lovak ín-és szalagsérülései nagyon nehezen és lassan gyógyulnak és gyakran újra megsérülnek a korábbi sérülés helyén vagy annak közelében.

Számos kutatás azt mutatja, hogy a PRP segíti stimulálni a felületes ujjhajlító ín és az interosseus szalag sérüléseinek gyógyulását. PRP-t használhatunk izületi kezelésre is, arthitis – izületgyulladás gyógyítására, bár erről még csak humán eredmények bizonyítottak, a lovas témájú kutatások jelenleg folynak.