Pályázatok

Sportlovak ortopédiai diagnosztizálása Okos-Patkó kifejlesztésével

Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.7-15-2016-00947

Kedvezményezett neve: SPORTLÓGYÓGYÁSZ Állategészségügyi és Szolgáltató Kft.

Projekt címe: Sportlovak ortopédiai diagnosztizálása Okos-Patkó kifejlesztésével

Vissza nem térítendő támogatás összege: 32 180 402 Ft

Vissza nem térítendő támogatás mértéke: 64,65%

Projekt tartalmának bemutatása:

A lovaknál az egyik leggyakrabban előforduló egészségügyi probléma, a sántaság, ortopédiai betegségek. Ez általában azt is jelenti, hogy a ló alkalmatlan, vagy csak részben alkalmas azt a feladatot ellátni, amire tenyésztették. Különösen kritikus ez, a nagyértékű versenylovaknál.

A láb betegségek, sántaság diagnosztizálása, elég összetett, bonyolult folyamat, mert bár rendelkezésre állnak már a legmodernebb diagnosztikai eszközök, módszerek (röntgen, CT, MRI, stb.), de nagyon sok esetben sajnos ezekkel csak nagy költségek árán, hosszú vizsgálatok után mutatható ki az, hogy mi okozza a problémát.

A pályázatban kifejlesztett „OKOS PATKÓ” a sántaságvizsgálat kiegészítő kelléke lehet.

A felismerés azon alapszik, hogy a ló a sérült lábát igyekszik kímélni, így vagy a másik ép lábát terheli jobban, vagy esetleg a sérült lábának bizonyos részét terheli, vagy kíméli így ebből a feltételezéseink szerint pontosabb diagnózist, illetve némely esetben gyorsabb és kisebb költséggel járó diagnózist lehetne felállítani.

A kifejlesztett „OKOS PATKÓ” nyomásérzékelőkkel, és adat továbbító egységgel van ellátva, így járás, vagy ügetés közben is tudja mérni a paták felületein a nyomás értékeket, s azokat továbbítani tudja az állatorvos számítógépébe.

Projekt befejezési dátuma: 2021.06.30.


A Sportlógyógyász Kft. technológiai fejlesztése

Projekt azonosító száma: GINOP-1.2.3-8-3-4-16-2017-00534

Kedvezményezett neve: SPORTLÓGYÓGYÁSZ Állategészségügyi és Szolgáltató Kft.

Projekt címe: A Sportlógyógyász Kft. technológiai fejlesztése

Vissza nem térítendő támogatás összege: 19 894 980 Ft

Vissza térítendő támogatás összege: 39 789 960 Ft

Vissza nem térítendő támogatás mértéke: 30%

Vissza térítendő támogatás mértéke: 60%

Projekt tartalmának bemutatása:

A SPORTLÓGYÓGYÁSZ Állategészségügyi és Szolgáltató Kft. jelen projektjében telephelyfejlesztést, továbbá technológia fejlesztést végzett.

A lökéshullám terápiás berendezés hátfájás, nyakfájás, ínsérülés, ín és csont találkozásánál, függesztőszalag eredés, tapadás betegségeinek kezelésére alkalmas. A gyógyító lökéshullámok lényegileg megadott hullámhosszú impulzusok, melyek a bőrön keresztül penetrálnak, majd az érzőideg végződéseket elzsibbasztják, vérkeringést fokozzák. A gép kiválthatja az erős fájdalomcsillapító gyógyszereket, és gyorsítja a gyógyulás folyamatát.

A lézer terápiás berendezés krónikus sebek, ínsérülések kezelését végzi el Class 4-es lágy lézer segítségével. A beszerzés szükségességét az indokolja, hogy a sportlovak esetén kiemelten fontos biztosítani a gyors regenerációt és a rövid gyógyulási időt.

A beszerzett röntgen a hagyományos sántaságvizsgálatok során kerül alkalmazásra.

 

Projekt befejezési dátuma: 2020.06.29.