Az izületgyulladás a leggyakoribb okozója a sántaságnak, teljesítmény romlásnak. Fiatal és idősebb állatok is érintettek lehetnek és szenvedhetnek sántaságtól, valamint a nem megfelelő teljesítmény korai nyugdíjazáshoz is vezethet.

Izületgyulladás során az izületben gyulladásos folyamatok, úgynevezett gyulladásos kaszkád zajlik le, ami során gyulladásos mediátorok keletkeznek. Gyakran az izületi tok membránjának gyulladása is jelen van, ami még több gyulladásos mediátort képez, ami az izületi porcfelszínek sérüléseivel porckárosodáshoz vezet.

A kezdeti izületgyulladás sokszor a tulajdonos, lovas számára nem észrevehető, de nem is minden esetben okoz kifejezett sántaságot.

Az IRAP egy új kezelési forma izületgyulladásra. Az IRAP rendszerben a ló saját véréből a fehérvérsejteket segítségül hívva, gyulladás elleni mediátorokat, enzimeket produkálva a zajló degeneratív folyamatokat tudjuk megfékezni, leállítani.

Először vért veszünk az adott állattól egy speciális fecskendőbe, majd 37 fokon 24 órán keresztül inkubáljuk. Ezután a vért lecentrifugálva a szérumot szaparáljuk.
A gyulladásos ellenanyagokkal koncentrált szérumot több 3-4 ml-es fecskendőben azonnal felhasználható, vagy lefagyasztva későbbi felhasználásra tartalékolható formában tároljuk. A szérum csak a donor ló számára használható fel és körül- belül egy évig tárolható fagyasztott állapotban.

A szérumot az izületekbe vissza injektálva, a porcsejteken keresztül stimulálja az ott lévő regeneráiós folyamatokat. Ez az ami megkülönbözteti az IRAP-et minden más interartikuláris (izületi) kezeléstől. Az IRAP-nek a gyulladás gátlás, csökkentésen kívül szerepe van az izületben zajló gyulladási folyamatok modifikációjában is.

Az IRAP kezelés során javulástól függően a szérum elkészülte után hetente történő izületkezelést alkalmazunk 3-5 alkalommal. Az IRAP kezelést olyan izületekben érdemes végrehajtani, amely a sántaság vizsgálat során pozitívan reagált a helyi izület érzéstelenítésre. Az IRAP előnyös lehet arthoroszkópiás műtétek utáni rehabilitációban is.