Adás-vételi vizsgálat

Ló vásárlásakor mindig van valamennyi kockázat. Annak érdekében, hogy tudjuk mekkora kockázatot vállalunk és ne érjenek meglepetések, minden ló vásárlót arra kérek, hogy kérjen meg egy tapasztalt állatorvost adás-vételi vizsgálat elvégzésére.

Az adás- vételi  vizsgálat nem csak egy sántaságvizsgálat és nem az a célja, hogy egy lovat megbuktasson vagy átengedjen a vizsgán. A vizsgálat célja, hogy segítse a vásárlót a kockázatok felmérésében és megkönnyítse a döntéshozatalban.

Az általam végzett adás-vételi vizsgálat részekre van osztva a BEVA (Brit Lógyógyász Szövetség) által ajánlott módon:

1. lépés: Fizikális klinikai vizsgálat (szem, szív, tüdő, száj stb.)
2. lépés: Felvezetés lépésben, ügetésben kemény talajon, hajtási próbák.
3. lépés: Vizsgálat futószáron, lovas alatt, esetleg kocsiban.
4. lépés: A lovat rövid ideig pihentetjük.
5. lépés: Végső felvezetés kemény talajon, lépésben, ügetésben.

A továbbiakban fentieken kívül, ha szükséges, kiegészítő műszeres vizsgálatokat végzünk.

Kiegészítő vizsgálatok:
A normál vizsgálatokon felül néha kiegészítő vizsgálatokat is javasol az állatorvos, amennyiben az öt lépéses vizsgálat után talált elváltozás(oka)t tovább szeretnénk vizsgálni. Némely esetekben a kiegészítő vizsgálatok a normál vizsgálatok részét képezik:

  • röntgen,
  • ultrahangos vizsgálat,
  • endoszkópos vizsgálat,
  • vérvizsgálat.

Ma, Magyarországon általában az első két lépés vizsgálatait, valamint röntgen vizsgálatokat végeznek. Én a teljes öt lépéses vizsgálati módszert javaslom, hiszen nagyon sok végső döntést meghatározó információ csak a lovas alatti próbán világosodik meg.

Engedjen meg egy példát:
Díjló:  sántaságmentes, egyenes vonalon, futószáron is meggyőzően mozog. Röntgen során a lábvégekről 16-24 darab felvétel készül, minden megfelelő, nincs klinikai elváltozás.

Felmerülhet, hogy egy esetleges hátfájás, kereszttájéki fájdalommal rendelkező ló nem mutat érzékenységet a fizikális vizsgálat során, de a lovas alatti vizsgálat során egy tapasztalt sportló állatorvos észreveszi azokat az apró jeleket, amelyeket egy ilyen, akár magas szinten képzett ló is mutathat.

A vizsgálat során vérvételre is sor kerül,  amit 6 hónapos időtartamra tárolunk. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a ló bármilyen gyógyszeres kezelés hatása alatt állt a vizsgálat idején, lehetőségünk van a vér utólagos analízisére.

A végső döntést mindig a vásárló hozza meg. Az állatorvos csak tanácsot tud adni a döntés meghozatalához. Ha a leendő tulajdonos valamiben nem biztos, valami nem egyértelmű, inkább kérdezzen kétszer az állatorvostól, mintsem elhamarkodott döntést hozzon.
Amennyiben az eladó ló a Sportlógyógyász Kft. kliense és a kérdéses ló előzetes kezelésben részesülhetett, a vásárló tájékoztatása minden esetben nagyon fontos. Ezután a vásárló dönthet másik állatorvos felkéréséről.

A vizsgálat eredménye minden esetben a vizsgálatot kérő (vásárló) tulajdona. Az eladóval az eredmények közlése csak a vásárló beleegyezésével történhet, ugyanúgy nem vitatható meg bármely más vásárlóval sem.
A vizsgálatról minden esetben vizsgálati jegyzőkönyv készül.

A vizsgálat során készült röntgen, ultrahang felvételek a Sportlógyógyász Kft. tulajdonát képezik. A vásárló minden esetben másolatot kap, amennyiben a vizsgálatról kiállított számlát időben kiegyenlítette.

Javaslatok, mielőtt adás-vételi vizsgálatra kerülne sor:

  • egy képzett lovas, edző is lássa a lovat és adjon tanácsot
  • a megfelelő iratok vizsgálata, tulajdoni jogállás eldöntése
  • korábbi ellátásokról, kezelésekről kérjen írásban információt az eladótól

Megfelelő körülmények a vizsgálatok elvégzésére:

  • sötét(íthető) istálló a szemvizsgálat elvégzéséhez,
  • kemény talajú terület, ahol a felvezetés megtörténhet,
  • lovaspálya, ahol lovaglásra, próbára kerülhet sor.

Kérem, bármilyen ló adás-vételi vizsgálatával, állatorvosi kérdésekkel keressen bátran, bizalommal.

Vélemény, hozzászólás?