A lovak ultrahangos vizsgálata hasonlóképpen általános, mint a röntgenezés. Ultrahangos vizsgálat során lágyszöveti struktúrákról vagy csontos felszínekről alkotunk képet, mint pl. a lábvégeken található inak, szalagok, vagy hasi, mellkasi szervek, esetleg a kanca periodikus szervei.

Bizonyos esetekben a szőr lenyírása szükséges jobb minőségű kép elérése érdekében, mivel a bőr és az ultrahang fej között megfelelő érintkezés szükséges. Az ultrahang vizsgálat egy teljesen NON-INVATÍV eljárás, melynek során real-time képet kapunk a vizsgált területről. A vizsgálatnak nincsenek mellékhatásai.

Az ultrahangnak is vannak korlátai, mert bizonyos közegekben, pl. csont, gáz,  nem tud penetrálni. Így például a tüdő, vagy a csontszövet vizsgálatára alkalmatlan. Mindezeken felül egy sikeres ultrahangos vizsgálathoz minden esetben szükség van egy tapasztalt állatorvosra a megfelelő képek előállításához és diagnosztizálásához.

Ultrahang készüléket használok vemhesség, termékenyítés vizsgálatához, ínsérülések, szalagsérülések megállapításához, kólika és szív belgyógyászati vizsgálatához, valamint a szem vizsgálatára is.

Vélemény, hozzászólás?