Őssejt kezelés

Sportlovaink sajnos nagyon könnyen lesérülhetnek, akár egész pályafutásukat fenyegető ín-és szalagsérüléseket szenvedhetnek. Ezekben a szövetekben nagyon kevés sejt található. A gyenge  vérellátása miatt a regeneráció rendkívül nehéz és hosszadalmas, sokszor csak hegszövettel képes gyógyulni. A hegszövet kevésbé rugalmas, mint a környező egészséges ín vagy szalag, ezért az újabb sérülésnek még nagyobb az esélye. A manapság használt terápiák egyike az őssejt kezelés, amikor a test saját, még multipotens sejtjeivel próbáljuk a gyógyulást segíteni.

Regenerációs gyógyászat

Az őssejt kezelés egyik célja, hogy a sérült ín vagy szalag struktúráját megpróbáljuk az eredetihez hasonló módon felépíteni. Számos sejttípus használható őssejt kezelésére: embrionális sejtek, placentai, köldökzsinóri vagy felnőtt állatból nyert sejtek. A leghatékonyabb sejttípusok a ló ínsérüléseire az úgynevezett mesenchymális őssejt típusok (MSCs).
Az őssejtek kétféle módon segíthetik a gyógyulást:
– direkten, azzal, hogy szövetspecifikus sejtekké differenciálódnak a sérülés helyén,
– vagy indirekt módon, fehérjéket szintetizálva, hogy csökkentsék a gyulladást és megakadályozzák a további sejtpusztulást. Továbbá részt vesznek a szövetépítésben és a gyógyulás koordinálásában.

Újabb kutatások szerint az őssejtek segítik a szövetszétesés megállítását, így az ín további degenerációját gátolják, és az általuk termelt növekedési faktorok, többek között a megnövekedett vérellátást is segítik. Az őssejteket előállítása, („tenyésztése”) zsírszövetből vagy csontvelőből történik, ugyanis mindkét szövettípusban található elég magvas, differenciálódásra képes sejt, amely még részt vehet a szövetregenerációban. Eleinte az ín-és szalagsérülések kezelésére a csontvelőből nyert sejteket használták. Csontvelősejtek a ló szegycsontjából vagy csípőcsontjából nyerhetők ki. A csontvelőszuszpenzióból több hetes tenyésztés után érik el a megfelelő őssejt koncentrációt. A zsírszövetben található őssejtekhez a faroktő mellett juthatunk hozzá. Az itt, koncentráltan található őssejteket akár 48 órán belül fel lehet használni. A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy az őssejt- kezelésen átesett lovaknak jó esélyük van sportkarrierjük ugyanazon szinten való folytatására, mint sérülésük előtt. Az őssejt kezelés nem feltétlenül gyorsítja a felépülést, de segíti visszaállítani az ínak, szalagok eredeti struktúráját és funkcionalitását a kezelés követően.