Dr. Joó Kinga

Dr Joó Kinga

Sportlógyógyász Kft. | +36 30/908-19-04

2013-ban végeztem a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karán. Az egyetemi éveim alatt három alkalommal vettem részt külföldi lógyógyászati gyakorlaton: Universität Bern, Svájc, Vetsuisse Fakultät, Pferdeklinik (2011 és 2012), University College of Dublin, Írország, Veterinary Hospital (2012). Szakdolgozatomat a lovak nyugat-nílusi vírusáról írtam, amellyel elnyertem a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Díját, eredményeinket angol nyelvű szakfolyóiratban publikáltuk.

Egyetemi évek után Üllőn, az Állatorvostudományi Kar, Nagyállatklinikáján kezdtem el dolgozni gyakornokként. Majd tagja lettem az MTA-SZIE Nagyállatklinikai Kutatócsoportnak, ahol lehetőségem nyílt figyelmemet a ló-sport felé, különös tekintettel a teljesítménycsökkenést okozó légzőszervi és belgyógyászati betegségek felé fordítani. Munkám során állóhelyzetű és terheléses endoszkópiás vizsgálatokért, légzőszervi mintavételezésért, gasztroszkópiás vizsgálatokért, EKG vizsgálatokért, teljesítménycsökkenéssel kapcsolatos vérparaméterek elemzéséért, a hasüreg, a mellüreg és gége ultrahangos vizsgálatáért feleltem. Magyar állatorvosként elsőként publikáltam magyar és angol nyelven lovak terheléses, úgynevezett overground endoszkópiás vizsgálataival kapcsolatban.

2016 és 2020 között PhD munkámat is lovak felsőlégúti funkciózavarairól írtam, és védtem meg Summa cum Laude minősítéssel. Tíz alkalommal mutattam be saját kutatásainkat külföldi és hazai lógyógyász konferenciákon (pl.: WEAS 2017 /Koppenhága, Dánia/, WEVA 2015 /Guadalajara, Mexikó/, Young WEVA 2013 és 2014 /Saarlouis, Németország/).  Publikációs listám 10 elsőszerzős tanulmányt tartalmaz. 2014-től kezdődően részt vettem az Állatorvostudományi Egyetemen a “Lovak emésztőszervi betegségei belgyógyászati szempontból” és a “Lovak teljesítmény- élettana és a sportlógyógyászat” elméleti és gyakorlati tárgyak oktatásában.

Nemzetközi ösztöndíjak támogatásával lehetőségem nyílt az új-zélandi Massey University Lógyógyászati Klinikáján (5 hónap), majd a kolumbiai Universidad CES, Medellin Lóklinikáján (5 hónap) szakmai tapasztalatot szerezni.

2022-2023 Németország egyik vezető, légzőszervi betegségekre specializálódott lóklinikáján dolgoztam.

Magyarországon sikerült elindítanom a lovak Parazitológiai Programját, a Racionál Horsemanship és dr. Povázsai Ágnes segítségével, amelyet 2018 óta minden évben megszervezünk, hogy fellépjünk  a Magyarországon is egyre komolyabb problémát jelentő gyógyszer-rezisztenciával szemben. Célunk megóvni a lovakat a felesleges kezelésektől és egy hosszútávon biztonságos féregellenes protokoll kialakítása.

2023-ban kezdtem munkámat a Sportlógyász Kft.-nél, ahol elsősorban a praxis légzőszervi és belgyógyászati betegeinek ellátásában veszek részt, legfontosabb feladatom a műszeres diagnosztika. Örülök, hogy a legmodernebb műszerekkel felszerelt és egy szakmailag is elsőrangú csapat munkájához csatlakozhattam.